Przekąski na spotkania z przyjaciółmi

Okres studiów to nie tylko czas zaliczeń sesji i egzaminów, to przede wszystkim czas nawiązywania więzi, poznawania nowych ludzi i oczywiście nowych umiejętności. Zachęcamy do przygotowania na wspólnie spędzane chwile prostych i smacznych i sycących przekąsek.

Pikantne pieczone migdały
Składniki na 2-4 porcje:
• białko jaja
• łyżeczka wędzonej papryki w proszku
• szczypta ostrej papryki w proszku
• 3 łyżki startego parmezanu
• 25 dag migdałów bez skórki
• szczypta soli
Jeśli kupione migdały mają skórkę, zalewamy je wrzątkiem i obieramy z niej, gdy przestygną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W miseczce ubijamy widelcem białko na pianę. Mieszamy paprykę z parmezanem i solą. Do powstałej mieszanki dodajemy migdały. Mieszamy do momentu ich połączenia. Migdały wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Palmiery z suszonymi pomidorami
Składniki na 6 porcji:
• 25 dag gotowego ciasta francuskiego
• szklanka suszonych pomidorów
pokrojonych w drobną kostkę
• ½ szklanki startego parmezanu
• jajko
• szczypta ostrej papryki (według uznania)
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Rozwijamy ciasto na stolnicy. Łączymy suszone pomidory, czosnek i ser. Powstałą pastę rozsmarowujemy na całym płacie ciasta. Zwijamy ciasto do środka równocześnie z dwóch stron, tak by powstające ślimaki spotkały się na środku. Miejsce ich łączenia smarujemy roztrzepanym jajkiem i lekko dociskamy. Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto kroimy na kawałki grubości około 1,5 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wierzch i boki pozostałym jajkiem. Pieczemy 10–15 minut. Podajemy ciepłe lub przestudzone.

 

Bruschetta z dynią
Składniki na 4 porcje:
• bagietka
• 20 dag pokrojonej w kostkę dyni
• 10 dag boczku
• 2 gałązki tymianku
• ząbek czosnku
• 5 dag sera cheddar
Dynię i boczek pokrojony w małą kostkę piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej patelni, aż się zrumienią. Natrzyj je czosnkiem. Do dyni i boczku dodaj listki tymianku oraz starty ser, przemieszaj i układaj porcjami na kromkach bagietki. Dekoruj tartym cheddarem i listkami tymianku.


Przepisy i zdjęcia: Anna Miodońska