Jak wzmocnić odporność organizmu?

Zacznijmy może od definicji odporności organizmu. Odporność organizmu to prawidłowa reakcja układu immunologicznego (układu odpornościowego) na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych tj. bakterie, wirusy i pasożyty. Układ odpornościowy składa się z wielu elementów: szpik kostny, grasica, śledziona, białe krwinki, migdałki i węzły chłonne. Każda część układu odpornościowego musi prawidłowo funkcjonować, ponieważ tylko wtedy możliwa jest skuteczna ochrona przed mikroorganizmami. Słaba odporność zwiększa podatność na infekcje i utrudnia powrót do zdrowia. Nasz układ immunologiczny nie zawsze działa poprawnie. Niektóre schorzenia wynikają z zaburzeń jego funkcjonowania. Są to na przykład alergie – gdy system immunologiczny atakuje niegroźne dla organizmu alergeny tj. laktoza czy gluten.

Wiele czynników może osłabić odporność organizmu. Mogą to być niektóre leki, antybiotyki (po antybiotykoterapii organizm dochodzi do siebie po ok. 6 miesiącach), a także choroby układowe np. białaczka. Niektóre osoby cierpią na wrodzone lub nabyte niedobory odpornościowe.

Naturalnymi sposobami wzmocnienia odporności są:

  • Odpowiednia ilość snu,
  • Aktywność fizyczna (szczególnie na świeżym powietrzu),
  • Unikanie stresu,
  • Zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce,
  • Unikanie używek tj. papierosów czy alkoholu.

Istnieje wiele produktów spożywczych, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie ze względu na ich korzystny wpływ na organizm człowieka. Są to m.in.:

– czosnek, cebula – zawarte w nich składniki niszczą bakterie i wirusy;

– brokuły, brukselka, kapusta – zawierają błonnik, który oczyszcza przewód pokarmowy. Dzięki temu mogą się w nim rozwijać bakterie wzmacniające odporność. Produkty te są również źródłem witaminy C stymulującej produkcję limfocytów odpowiedzialnych za walkę z wirusami;

– pietruszka – jej korzeń działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a łyżeczka natki pietruszki dziennie pokrywa zapotrzebowanie na witaminy A i C;

– pestki dyni, pestki słonecznika, sezam – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, C oraz minerały tj.: potas, cynk, selen i żelazo, które doskonale wpływają na system immunologiczny;

– miód – enzymy, które pszczoły wydzielają podczas produkcji miodu sprawiają, że ma on działanie podobne do antybiotyków;

– chrzan – zawiera olejek i substancje (fitocydy), które mają właściwości bakteriobójcze;

– imbir – pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy, rozgrzewa oraz poprawia trawienie. Warto na co dzień dodawać go do potraw;

– woda – jej picie jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Picie dużej ilości wody wspomaga pracę nerek, a co za tym idzie wypłukiwanie zbędnych produktów przemiany materii. Odpowiednie nawadnianie jest niezbędne do normalnego przebiegu procesów trawiennych.

Jeśli chodzi o suplementy warto szukać preparatów z następującymi składnikami:

– jeżówka – pobudza produkcję leukocytów (komórek odpornościowych), zwiększając odporność na wirusy i bakterie;

– aloes – sprawia, że organizm naturalnie się oczyszcza. Dodatkowo zawarte w nim związki siarkowe działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo;

– żeń-szeń – ma właściwości przeciwzapalne. Preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny są szczególnie polecane osobom, które są po zabiegach operacyjnych. Właściwości żeń-szenia sprawiają, że organizm staje się silniejszy i szybciej wraca do zdrowia;

– tran – olej z wątroby ryb jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 oraz witamin A i D wzmacniających odporność organizmu;

– propolis – czyli kit pszczeli, zawiera składniki nie tylko niszczące bakterie, wirusy i grzyby, ale też powstrzymujące rozwój szczepów bakterii, których nie można zwalczyć antybiotykami.

Autor: Amanda Chawińska